Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op bijbel.startpagina.nl

Joh 5:28,29: "Het uur komt.

  • Johanan

    De Opstanding uit het herinneringsgraf.

    Het Griekse woord a·na′sta·sis betekent letterlijk oprichten; opstaan.

    Het wordt in de christelijke Griekse Geschriften veelvuldig gebruikt met betrekking tot de opstanding der doden. Hosea 13:14, een tekst uit de Hebreeuwse Geschriften die door de apostel Paulus werd aangehaald;….1Kor 15:54, 55, spreekt over het tenietdoen van de dood en het machteloos maken van Sjeool (Hebr.: sjeʼōl′; Gr.: hai′des).

    Sjeʼōl′ wordt in verschillende vertalingen met graf en kuil weergegeven.

    Van de doden wordt gezegd dat zij daarheen gaan,niet naar de hemel;….Joh 3:13, Ge 37:35; 1Kon 2:6; Pr 9:10;… De wijze waarop het woord Sjeool in de Hebreeuwse Geschriften alsook het Griekse equivalent hai′des in de christelijke Griekse Geschriften wordt gebruikt, toont aan dat hiermee niet een afzonderlijk graf wordt bedoeld, maar het gemeenschappelijke graf van de gehele mensheid, het dodenrijk Ez 32:21-32; Opb 20:13; Sjeool machteloos maken, zou betekenen dat degenen die zich erin bevinden, uit zijn greep worden bevrijd, hetgeen zou inhouden dat het gemeenschappelijke graf wordt geledigd.

    Logischerwijs zou dit een opstanding vereisen, een oprichten van degenen die zich levenloos, dat wil zeggen in een doodstoestand, in het graf bevinden.

    Dit zal gebeuren door bemiddeling van Jezus Christus.

    Uit het voorgaande blijkt dat de leer van de opstanding reeds in de Hebreeuwse Geschriften te vinden is. Niettemin bleef het aan Jezus Christus voorbehouden licht te werpen op leven en onverderfelijkheid, door middel van het goede nieuws;….2Ti 1:10.

    Jezus zei: Ik ben de weg en de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader dan door bemiddeling van mij;…Jo 14:6.

    Hoe er precies eeuwig leven mogelijk zou zijn en hoe bovendien sommigen onverderfelijkheid zouden ontvangen, werd aan het licht gebracht door middel van het goede nieuws omtrent Jezus Christus.

    Door de volgende argumentatie geeft de apostel de verzekering dat de opstanding een onfeilbare hoop is:Indien er nu van Christus gepredikt wordt dat hij uit de doden is opgewekt, hoe kunnen dan sommigen onder u zeggen dat er geen opstanding van de doden is? Indien er werkelijk geen opstanding van de doden is, dan is ook Christus niet opgewekt. Maar indien Christus niet is opgewekt, is onze prediking stellig vergeefs, en ons geloof is vergeefs.

    Dan blijken wij bovendien valse getuigen van God te zijn, want dan hebben wij tegen God in getuigd dat hij de Christus heeft opgewekt, die hij echter niet opgewekt heeft indien de doden werkelijk niet worden opgewekt. . . . Indien bovendien Christus niet is opgewekt, is uw geloof nutteloos; gij zijt nog in uw zonden. . . . Maar nu is Christus uit de doden opgewekt, de eersteling van hen die ontslapen zijn.

    Want aangezien de dood door een mens is, is ook de opstanding der doden door een mens;…..1Kor 15:12-21.

    Toen Christus op aarde was, wekte hij zelf doden op Lu 7:11-15; 8:49-56; Jo 11:38-44.Of haalde hij ze terug uit hun hemelse gelukzaligheid? Alleen door bemiddeling van Jezus Christus is een opstanding tot eeuwig leven mogelijk;….Jo 5:26.

    Het is het vaststaand voornemen van onze God Jehovah. Jezus Christus bracht de Sadduceeën, een sekte die niet in de opstanding geloofde, onder de aandacht dat er in het door Mozes opgetekende gedeelte van de Hebreeuwse Geschriften, dat zij bezaten en waarin zij beweerden te geloven, bewezen wordt dat er een opstanding is.

    Jezus betoogde dat Jehovah, toen hij zich de God van Abraham en de God van Isaäk en de God van Jakob noemde (mannen die in werkelijkheid dood waren), hen als levend beschouwde, omdat Hij als degene die niet de God van de doden, maar van de levenden is, zich had voorgenomen hen uit de dood op te wekken.

    Door zijn macht maakt God ’de doden levend en roept hij de dingen die niet zijn, alsof ze waren.

    Paulus maakt melding van dit feit wanneer hij over Abrahams geloof spreekt;….Mt 22:23, 31-33; Ro 4:17.

    Gods vermogen om doden op te wekken is het allermooiste voor hen die iemand in de dood heeft verloren.

    Voor Degene die het vermogen en de macht bezit om de mens naar Zijn eigen beeld te scheppen, met een volmaakt lichaam en met het vermogen om de schitterende eigenschappen die in de menselijke persoonlijkheid ingeplant zijn volledig tot uitdrukking te brengen, moet het geen onoverkomelijk probleem vormen iemand uit de dood op te wekken.

    Als geleerden gebruik kunnen maken van door God vastgelegde wetenschappelijke beginselen om met behulp van een videoband beelden en geluiden te registreren en later weer te geven, hoe gemakkelijk moet het dan voor de grote Universele Soeverein en Schepper zijn iemand op te wekken door diens persoonlijkheidskenmerken in een nieuwgevormd lichaam in te planten. Over het weer tot leven brengen van Sara’s voortplantingsvermogen, zodat zij op hoge leeftijd nog een kind kon krijgen, zei de engel: Is voor Jehovah soms iets te buitengewoon?….. Ge 18:14; Jer 32:17, 27.

    De overtreding van Adam bracht de dood over het mensengeslacht Ro 5:12.

    Vanwege de zonde van hun vader en de daaruit voortspruitende onvolmaaktheid konden Adams nakomelingen geen eeuwig leven van hem erven, zelfs niet eens de hoop op eeuwig leven.

    De opstanding toont niet alleen duidelijk Jehovah’s onbegrensde macht en wijsheid, maar ook zijn liefde en barmhartigheid, en rechtvaardigt hem bovendien als Degene die al wie hem dient, in het leven houdt 1Sa 2:6.

    Omdat hij de macht heeft de doden op te wekken, kan hij zover gaan dat hij zijn dienstknechten het bewijs laat leveren dat zij hem zelfs tot in de dood getrouw zullen zijn.

    Hij kan Satans bewering huid voor huid, en al wat een mens heeft, zal hij geven voor zijn ziel weerleggen;….Job 2:4).

    Jehovah kan Satan tot het uiterste laten gaan en hem zelfs toestaan sommigen te doden in een vruchteloze poging zijn valse beschuldigingen te bewijzen;…Mt 24:9; Opb 2:10; 6:11

    Het feit dat Jehovah’s dienstknechten bereid zijn hem zelfs ten koste van hun leven te dienen, bewijst dat zij hem niet uit zelfzuchtige beweegredenen, maar uit liefde dienen Opb 12:11.

    Johanan.

  • theo

    Vel bewijsteksten om je gedachtengang te ondersteunen.

    Ik heb er ook een gevonden: uit 1 Cor. 15.

    20 Maar nu, Christus is opgewekt uit de doden, als eersteling van hen, die ontslapen zijn. 21 Want, dewijl de dood er is door een mens, is ook de opstanding der doden door een mens. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden.

    OF had paulus het fout en bedoelde Paulus eigenlijk ( let op het laatste deel van de zin) :

    20 Maar nu, Christus is opgewekt uit de doden, als eersteling van hen, die ontslapen zijn. 21 Want, dewijl de dood er is door een mens, is ook de opstanding der doden door een mens. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen in Christus slechts een paar procent van de gehele mensheid levend gemaakt worden.

  • Anna Lieze

    Ik heb Johannes 5 even doorgelezen, volgens mij staat er een foutje ..

    Johannnes 5

    31 Indien Ik getuig van Mijzelf, is mijn getuigenis niet waar;

    Johannes 8

    14 Jezus antwoordde en zeide tot hen: Ook al getuig Ik van Mijzelf, toch is mijn getuigenis waar

    Wat is juist ?

  • Johanan

    Denk jij dat iedereen die in de loop van de menselijke geschiedenis is gestorven

    een opstanding krijgt?

    Johanan.

  • Johanan

    Er staan geen fouten in de bijbel.

    Johanan.

  • Anna Lieze

    Gods vermogen om doden op te wekken is het allermooiste voor hen die iemand in de dood heeft verloren.

    Voor Degene die het vermogen en de macht bezit om de mens naar Zijn eigen beeld te scheppen, met een volmaakt lichaam en met het vermogen om de schitterende eigenschappen die in de menselijke persoonlijkheid ingeplant zijn volledig tot uitdrukking te brengen, moet het geen onoverkomelijk probleem vormen iemand uit de dood op te wekken.

    Dat zal een geruststellende gedachte zijn voor gelovigen, het is wel te hopen dat alle grafrechten zijn voldaan en dat niet zoals gewoonlijk de graven na 20 jaar geruimd worden en de knoken op de grote hoop gegooid worden. Dat wordt dan een heel gezoek en puzzelwerk voor God om alles weer in elkaar te passen.

  • Anna Lieze

    Johanan Schreef:

    ——————————————————-

    > Er staan geen fouten in de bijbel.

    >

    > Johanan.

    Hoe verklaar jij die 2 versjes dan ? Of zie jij geen verschil ?

  • theo

    Zeker weten. Ik ben het Paulus in deze eens.

    Evenwel verplicht ik niemand om het met Paulus eens te moeten zijn hoor, jou ook niet.

  • theo

    Tsja, en alle mensen die in zee zijn verdronken en zijn opgeslokt door grote vissen..

    Alle mensen die letterlijk tot stof zijn vergaan zoals b.v. in Japan bij de atoombommen.

  • Johanan

    Ook die tijdens de zondvloed zijn gedood?

    Sodom en omligende steden?

    Johanan.