Het singlebestaan is sinds jaar en dag heel gewoontjes. Nederland telt momenteel 2,3 miljoen singles, aldus het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Daarvan is 98 procent op zoek naar een geliefde. Zegt datzelfde CBS.
Stel je voor, je bent een van die mensen zonder liefdesrelatie. Die status biedt kansen. Maar er kleven ook nadelen aan. Afgezien van verzengend hartzeer die het onvrijwillige singlebestaan kan opleveren, kost het veel geld en energie: iemand die alleen woont, betaalt alle rekeningen en boodschappen zelf, moet op reis toeslagen betalen en spendeert in sommige gevallen ook nog een fortuin aan nieuwe outfits voor afspraakjes, de kapper, telefoongesprekken en inschrijfgeld voor datingsites.
Als je dan ook nog een christelijke single bent, komt daar een extra nadeel bij. In de meeste kerkgemeenschappen wordt de single gezien als een exotische soort, of erger: als pastoraal probleem. Het huwelijk is de norm, het singlebestaan de onderbelichte uitzondering. Tegen daten - hét middel bij uitstek om een relatie aan te gaan - wordt raar aangekeken of het is zelfs taboe.
Dat is niet logisch, vindt Aukelien van Abbema. Ze weet er alles van. Van Abbema, 31 jaar, psycholoog en single, schreef het heldere en geestige boekje ‘Single in de kerk’, waarin ze uiteenzet waar de christelijke single ('alleenstaande' of ‘alleengaande’ - een mooi Nederlands woord is er niet, volgens Van Abbema) mee worstelt.
Lees het hele artikel HIER