Zaterdag of zondag
De Sabbat wordt in het Jodendom gevierd van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang. Vele christenen hebben daar het beeld bij dat in het Nieuwe Testament geschetst wordt, waar het Jezus verweten werd als hij iemand op Sabbat genas. In het Jodendom is echter sinds die tijd veel meer uitgekristalliseerd wat wel en niet mag; de sabbat is vooral een blijde dag. De eerste christengemeenten bestonden uit zowel Joden als tot geloof gekomen heidenen, en het is aannemelijk dat de Joden de sabbat hielden. In het Nieuwe Testament kwamen christenen, Joden en niet-joden op de eerste dag der week bij elkaar, de zondag. De invoering van de zondag als rustdag vond plaats onder de Romeinse keizer Constantijn de Grote (Constantinus). Door Constantijn werd in een edict in 321 zowel aan zijn heidense als aan zijn christelijke onderdanen de zondag aanbevolen als de ’eerbiedwaardige dag voor de verering van de Zon'. Het was zijn manier om de tegenstrijdige religies van het Rijk samen te brengen door iets gemeenschappelijks onder hen in te stellen.
Verschil van visie
De Zevendedags adventisten en vele zogenaamde Messias belijdende Joden houden de zaterdag als rustdag en zien dit als één van de geboden.
Onder rooms-katholieken geldt het houden van de zondag als één van de Vijf geboden van de Heilige Kerk.
In de bevindelijk gereformeerde stromingen en orthodoxe kerken, zoals de Nieuwe Vrijgemaakte Kerken, wordt de zondag gezien als vervanging van de sabbat, en de zondagsrust als één van de Tien geboden.
Vele christenen hechten wel waarde aan de zondag, maar zien deze niet als opvolger van de Sabbat. Ze vinden de zondag echter een bijzondere dag waarop tijd gemaakt wordt voor kerkbezoek en waarop rust wordt genomen en tijd is voor familie en dergelijke.
Met name onder evangelische christenen speelt de zondag vaak een minder grote rol. Evangelische christenen beroepen zich nogal eens op Romeinen 14:5 en soortgelijke teksten, waar gezegd wordt dat christenen elkaar hierover niet mogen veroordelen.
Stel, je heb werk . en je moet werken op de rustdag . Ga je daar tegen in tegen je werkgever van: Ik houd me aan de wet van God , de rustdag , of werk je toch?Als je niet werk op die dag kan de werkgever zeggen dan zoek je maar ander werk hier word gewerkt . Je bent b.v 59 jaar . Dus aan ander werk kom je niet zo gauw . Of je kiest toch voor je geloof om niet te werken op de rustdag?
Daarbij de rustdag zodat ik las is Zaterdag maar is gezwicht. bij vele naar de zondag . De wet van God mag toch niet veranderd worden ????.