Kloof tussen atheìsten en gelovigen wordt groter door Higgs deeltje
Er is veel te doen geweest om het zogenaamde godsdeeltje. Vooral de media doken er bovenop. Het ding werd aangekondigd als zijnde het zoveelste wereldwonder dan wel tenminste een stukje van god zelf. Een dergelijke wetenschappelijke mediahype is niet meer gezien sinds 1919 toen Arthhur Eddington aankondigde dat hij de algemene relativiteitstheorie kon aflezen in een zonne-eclips.
De grote uitdaging van de wetenschap is om Kwantum mechanica te verenigen met algemene relativiteit om zo tot een theorie van alles te komen. Het Higgs boson gods deeltje zou een nieuwe stap op weg zijn in dit proces.
Dr. Higgs bedacht dat als het heelal ooit een begintijd had gehad dat deeltjes in hun oorspronkelijke staat massaloos zouden zijn maar bijna direct na hun geboorte massa krijgen door interactie met een kwantum energieveld. De sleutel tot zijn theorie was een ééndagsvlieg van een slok energie die de Higgs Boson werd genoemd. Hiermee zat hij zeer dichtbij de theorie van alles en om die reden gaf hij niet zelf maar gaven de media het deeltje de bijnaam Godsdeel. De deeltjesversneller van CERN was niet eens nodig geweest om dit deeltje aan te tonen maar om de mediahype compleet te maken en de wetenschap nog meer op een voetstuk te zetten, koos men voor het CERN.
Probleem is dat dit soort deeltjes met de grootste microscoop niet gezien kan worden. Ze vereisen een wiskundig model om ontdekt te worden en een uniek wetenschappelijk model om beschreven te worden. De deeltjes zijn net ALIENS, zo vreemd zijn ze. Het probleem is dat ze zeer kort bestaan, niet langer dan een zeptoseconde.
Het Higgs boson deeltje bestaat bij de gratie van wetenschappelijke modellen die uitrekenen wat er gebeurt als 2 protonen tegen elkaar botsen. De wetenschappers staan er dan wel erg hard bij te juichen om te bevestigen dat ze het deeltje gevonden hebben. Maar op een bepaalde manier is het allemaal erg ongrijpbaar wat er gebeurt. Zelfs meneer Higgs boson schijnt sceptisch te zijn over zijn eigen deeltje. Net als Darwin dit was. Maar de wetenschappers juichen hard en de media juichen nog harder mee.
Zal god worden vervangen door dit deeltje? Natuurlijk niet maar de ideologische scheiding tussen gelovigen en atheïsten (die ook gelovigen zijn sinds non-existentie niet kan worden gekend) wordt met de dag groter. Beide partijen beginnen in tongen te spreken, elk in hun eigen domein. Wat hen ontbreekt is een respectabele dosis nederigheid.
Deze nieuwe scherpe scheidslijnen dienen we goed in de gaten te houden. Astronomen zullen zich trots op de borst slaan vanwege hun ontdekkingen, atheisten zullen zich nog harder op de borst slaan met de constatering van “zie je wel” god is onzin. En gelovigen zullen zich zo mogelijk nog harder op de borst slaan met de bewering dat alles in de bijbel al voorspeld was. In alle gevallen zullen we onder het nieuwe juk moeten leven van ons beeld van de kosmos dat misschien helemaal niet zo gespannen is. Onze kleine telescoopjes, roodfilter lantaarntjes om Doppler te meten en onze papieren Atlassen van de zoveelste herdruk laten ons wat verwilderd achter bij deze gespannen conclusies.