In De Oscar winnende Iraanse film, A Separation verliest een vrouw haar ongeboren kind. Ze geeft de schuld hiervan aan haar werkgever die haar van de trap had geduwd.
Maar wat is er nu echt gebeurd? Ruzies ontstaan vaak door emoties, koppigheid en de hakken in het zand zetten waardoor mensen een voorval gaan overdrijven, de ander verdacht gaan maken en zomaar van alles aannemen. De dunne lijn tussen feiten en fictie is niet altijd te volgen. Vaak wint fictie van de feiten.
Dit voert ons terug naar de Tuin van Eden waar Eva werd misleid door de serpent. Wat is er nu precies gebeurd in Eden? Ging het om geschiedschrijving of om een verhaal? Heeft de serpent Eva misleid of heeft Eva, andersom, de serpent uitgedaagd?
En wat gebeurde er precies op Golgota? Stierf Jezus wel echt en is hij echt opgestaan uit de dood? Of wauwelen de gelovigen maar wat en kletst iedereen elkaar na?
Josh MacDowel geeft in zijn boek Evidence that demands a verdict aan dat het Nieuwe Testament een getuigenverklaring is. Die bovendien zo betrouwbaar is dat je er een rechtszaak mee kunt winnen. Er zijn mensen die met minder bewijs een rechtszaak hebben gewonnen.
Hoe kan het dat een zaak die 2000 jaar geleden heeft gespeeld zo duidelijk is en dat bij zaken in ons alledaagse leven de dunne lijn tussen fictie en werkelijkheid niet altijd goed is weer te geven?
Update
De opstanding van Jezus eindigt niet met een scheiding, A Separation. Integendeel. Vanaf nu wordt een serie geheimen geopenbaard aan Paulus met als klapstuk dat Jood en Heiden voortaan niet alleen èèn zijn maar ook een levend lichaam zijn, het supplement van Jezus.
Blijkbaar is er een verband tussen duidelijke scheidslijnen tussen feiten en fictie en scheiding dan wel samenvoeging van aanvankelijke tegenstellingen.
http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=22787