Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op bijbel.startpagina.nl

Roep om ‘een marktplaats’ voor kerken

  • Sietse 45

    Roep om ‘een marktplaats’ voor kerken

    Lodewijk Born

    Den Haag | Hoe voorkom je dat de ene (migranten)kerk zit te springen om een kerkgebouw, terwijl elders een gemeente het gebouw aan de straatstenen niet kwijt kan? Begin met het bundelen van de wensen van de migrantenkerken en zorg dat zij rechtstreeks de instanties van de grote Nederlandse kerkgenootschappen kunnen benaderen. ,,Hun lijst met zoekers kan gekoppeld worden aan de lijst van aanbiedende kerken’’, zo betoogde Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken zaterdag in Den Haag op de conferentie Kerken voor kerken.

    Het ontbreekt nu aan ‘een marktplaats voor kerken’, aldus Van der Kamp, die vertelde dat de komende tien jaar circa 1200 kerkgebouwen in ons land de bestemming kerk verliezen. Dat is net zoveel als er migrantengemeenten zijn. Die komen nu soms noodgedwongen samen in garages, buurthuizen of scholen.

    Volgens Van der Kamp kan het niet anders dan dat kerken gaan samenwerken, waarbij hij verwees naar hoe het ooit in de Noordoostpolder ging. Zowel de hervormde als de gereformeerde kerk werden verkocht en samen kochten ze de rooms-katholieke kerk aan, die werd verbouwd tot Bantsiliek en eenmaal per maand nog beschikbaar gesteld voor een kleine groep van rooms-katholieke gelovigen. Via de mogelijkheid om convenanten te sluiten - een nieuw concept van het Nederlandse kerkenplatform - zou een flinke stap gezet kunnen worden in ,,het delen van godshuizen tussen migrantenkerk en witte kerk”.

    Verkeerde plaatsen

    De algemeen secretaris constateerde ook een ander probleem. ,,De meeste kerken staan op de verkeerde plaatsen. Er zijn bijvoorbeeld nogal wat kerken in het noorden en oosten beschikbaar. Maar daar zijn weinig migrantenkerken.’’ Nog geen 10 procent van de kerken staat op de goede plaats, becijferde hij. ,,Van de 1200 kerken gaat de helft weg als rooms-katholieke kerk; van die 600 valt circa 540 af, omdat het gebouw in de verkeerde provincie staat. Dan blijven er nog zestig over.’’

    Hoe het soms wel goed kan gaan, bewijst het dorp Hilaard, waar de gereformeerde kerk werd overgedaan aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk.

    Niet altijd komt hetgeen wat de nieuwe gebruiker wil overeen met hoe de kerk er uit ziet. ,,De gebouwen die beschikbaar komen zijn zelden op maat. Ze zijn te klein en te veel met banken ingericht. Of ze zijn te monumentaal en dus niet geschikt voor grote verbouwingen.”

    Volgens Van der Kamp begint het allemaal met het aangaan van onderlinge relaties, zodat je van een andere geloofsgemeenschap tenminste wéét als de kerk vrijkomt. ,,De beste voorbeelden van een overname zijn die overnames die begonnen zijn als een relatie, waarbij men bijvoorbeeld eerst huurder was van een gebouw.’’

    http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=59389

  • ¥ breed ­­¥

    De kerk krijgt een andere funktie.

    Geen probleem.

    God is overal voor iedereen.

  • David

    Dit is zeker in de grote steden een groot probleem.

    Meestal wordt een kerkzaal door een gemeente slechts een halve dag per week gebruikt en blijft deze de andere dagen leeg.

    Voor onze kerk is dat de sabbat.

    Aangezien de meeste kerken op zondag een kerkzaal nodig hebben hebben wij het voordeel op zondag te kunnen verhuren.

    Wij verhuren op zondag dan ook aan 3 verschillende huurders.

    Maar om hier huurders voor te vinden was niet eens zo gemakkelijk.

    Misschien dat er inderdaad meer geadverteerd moet worden.

    David ;)