Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op bijbel.startpagina.nl

Misleiding.

  • samuel

    Het Wachtorengenootschap (WTG) = Jehovah`s Getuigen (JG`s).

    Veranderingen ingevoerd en doorgevoerd in hun leringen, ivm. data en Bijbeluitleg.

    Als God werkelijk tot alle mensen spreekt door het wachtorengenootschap (in de vorm van profetie, Bijbeluitleg en andere aanwijzingen), dan lijkt het erop, als we de literatuur van het WTG bestuderen, dat Hij vaak van gedachten is veranderd. Dit mag bot klinken en de vraagstelling ook, maar ik doe slechts wat “rechter” Rutherford de Jehovah`s Getuigen opdroeg te doen.

    Hij zei in “The Golden Age” van 18 jan. 1933 p.252:

    Als de boodschap, die Jehovah`s Getuigen aan de mensen, brengen waar is, dan is deze van het grootste belang voor de mensheid. Als deze onjuist is, dan is het de plicht van de geestelijk leiders en degenen die hen ondersteunen om moedig op te treden en de mensen onverbloemd te zeggen op welk punt hun boodschap onjuist is.

    Feit is, dat de leiders van het WTG hebben gelogen en belangrijk materiaal achterwege gelaten. Zelfs in het tijdschrift The Watchtower van 1 juni 1960, p. 352, worden mensen aangemoedigd “de waarheid voor de vijanden van God te verbergen”. Zij zeggen dat het geoorloofd is mensen (Gods vijanden) te bedriegen, maar zij zeggen dat dit geen liegen is. Dit komt omdat zij een andere verklaring van het begrip leugen hebben, zoals staat beschreven in Aid to Bible Understanding, p. 1060, waar zij zeggen dat liegen is “iets verkeerds zeggen tegen iemand van wie wij mogen aannemen dat hij de waarheid kent …”. In werkelijkheid heeft echter het WTG niet alleen “de vijanden van God ” bedrogen, maar ook hun eigen mensen.

    Hier volgen enkele veranderingen in data, profetieën en leringen die het WTG gedurende de jaren van haar bestaan heeft doorgevoerd. Al deze voorbeelden treft men aan in hun eigen gezaghebbende geschriften:

    1. Het WTG veranderde de datering van het begin van de “eindtijd” van 1799 in 1914.

    2. De datum van de wederkomst van Jezus Christus werd veranderd van 1874 in 1914.

    3. De aard van de wederkomst van Jezus Christus als zichtbare wederkomst op aarde werd veranderd in een hemelse en onzichtbare wederkomst.

    4. Het tijdstip van de “eerste opstanding” veranderd van 1878 in 1914.

    5. De tijd van het einde van de 6000 jaar sinds de schepping van de wereld werd veranderd van 1872 in 1972 en vervolgens in 1975 ….

    Waarom zoveel veranderingen? Het antwoord daarop is eenvoudig: Omdat de voorzegde gebeurtenissen niet uitkwamen. De veranderingen werden doorgevoerd om de valse profetieën te verdoezelen en het feit te verbergen dat het WTG in werkelijk geen spreekbuis van God was en is.

    Vervolgens wil ik even stil staan bij enkele veranderingen die het WTG heeft doorgevoerd in belangrijke delen van haar leer.

    1. Het WTG veranderde haar leer betreffende het verbod op levensreddende inentingen en gaf daarvoor volledige toestemming.

    2. Het WTG liet de legitimatie van Charles Taze Russel, haar eerste president, die zichzelf de “de getrouwe en wijze knecht” noemde, op het WTG zelf overgaan.

    3. Het WTG duidde het boek Ruth aanvankelijk als puur historisch, maar later moest het als profetisch boek gelezen worden.

    4. Het WTG veranderde haar mening over de identiteit van “Abaddon” in Openbaring 9:11. Eerst was deze engel satan, daarna Jezus Christus.

    5. In haar vroege jaren accepteerde het WTG bloed transfusie, maar later maakte het van de afwijzing van deze medische ingreep een belangrijk leerstuk.

    6. Het WTG accepteerde eerst de aanbidding van Jezus Christus, maar nu wijst het de aanbidding van Jezus Christus af.

    7. Het WTG veranderde de leer van de opstanding van de doden. Eerst zouden alle mensen opstaan, nu nog slechts enigen.

    8. Ook het zicht op Israël veranderde en wel van een letterlijke (Israël als natie) naar een geestelijke (alle gelovigen zijn Israël) natie.

    9. Het WTG veranderde de definitie van het begrip van het begrip “overheden” in Romeinen 13. Eerst waren het politieke heersers op aarde, daarna God en Jezus Christus in de hemel en nu zijn het weer politieke machthebbers op aarde.

    Met al deze veranderingen vraag ik mij af “kan de doorsnee JG`s weten, of dat, wat hem/haar vandaag als waarheid wordt verkondigd, morgen tot dwaling wordt verklaard?”

    De gewezen JG`s Edmond Gruss laat in zijn standaardwerk Apostles of Denial (Apostelen van de tegenspraak) zien, dat na Russels dood “duizenden veranderingen in de uitleg van de Bijbel” en vele nieuwe leerstellingen ontstonden. Hij onderbouwt dat met vele citaten in zijn boek.

    De gewezen JG`s William J. Schnell merkt daarover op: “Ik heb opgemerkt dat het tijdschrift de Wachttoren tussen 1917 en 1928 onze leer niet minder dan 148 keer heeft veranderd …”. ( W. J. Schnell Jehovah`s Witness Errors Expossed Grand Rappids, MI: Baker, 1975)

    Eén voorbeeld is Lukas 16:19-31 dat op vijf verschillende wijzen werd uitgelegd. (vgl. Het Russel White debat in 1908; J.F. Rutherford , reconciliation (WBTS, 1928), pp 175-76; The New World, (WBTS, 1942), pp. 360-61; Let God Be True, (WBTS, 1946), pp. 79; 1952, p. 98.)

    Hoe kan de doorsnee JG`s dan weten wat Gods ware bedoeling is met een Bijbel gedeelte?

    Dit is slechts een greep uit de veranderingen die het WTG in de naam van God heeft doorgevoerd met betrekking tot haar Bijbel uitleg, haar leer en haar voorspelde data. Ondersteunen deze uitspraken de bewering van het WTG dat “vanaf haar ontstaan tot nu toe” zij Gods enige “collectieve spreekbuis voor de bekendmaking van de Bijbelse waarheid voor de mensen op aarde is geweest?”

    Ondersteunen de valse profetieën de bewering dat de dienstknechten van Jehovah al meer dan een eeuw “geestelijke verlichting en leiding genoten?”

    Ik vraag mij af hoe het WTG kan zeggen “Jehovah maakt nooit fouten”, terwijl zij tegelijk beweert dat Jehovah door haar spreekt?

    In de Bijbel zegt God duidelijk dat Hij “de God van de waarheid” is “die niet kan liegen” (Psalm 31:5 (SV en de NWV!); Titus 1:2). Inderdaad, “het is onmogelijk dat God liegen zou” (Hebreeën 6:18; 1 Johannes 2:21). God maakt geen fouten in data, evenmin verandert Hij van gedachten over leerstellige zaken. Ik kan iet anders dan tot de conclusie komen dat het WTG miljoenen mensen heeft misleid door te beweren dat zij Gods enige spreekbuis op aarde is in deze tegenwoordige tijd!

    Een prikker hier een geroutineerde Jehovah`s Getuige, wijst altijd graag de ander aan als een misleidende leer verkondiger, door satan misleid en dienaar van satan, deze is immers de misleider.

    Ik hoop dat hij nu eens echt gaat nadenken wat hij beweert en waar hij deel van uitmaakt!

  • CU

    http://www.verhoevenmarc.be/Wachttorens-gevangenissen.gif

  • CU

    http://www.verhoevenmarc.be/WT-puppets.jpg

  • CU

    "Miljoenen nu levende mensen zullen nooit sterven!

    u kunt een van hen zijn!

    Spreken deze dingen u aan? oneindig menselijk leven, altijd durende gezondheid, durende en bevredigende politieke ordeningen, begrijpelijke economische regelingen, geen angst meer voor de huisbaas, de dokter, de sheriff, de werkgever, voor slechte mensen en engelen, voor gevaarlijke dieren, voor afhankelijkheid op oude leeftijd, geen blindheid, lamheid, doofheid, stomheid, meer, geen kale hoofden, glazen ogen, valse tanden of houten benen meer, geen ziekte of pest meer, geen onverschilligheid of bijgeloof meer; geen zorgen meer; geen tranen meer!

    Nee, we maken geen grap, deze dingen en meer zijn absoluut zeker omdat ze beloofd zijn door het Woord van God. De wereld is al geëindigd, in de Bijbelse en enige juiste betekenis van dat begrip, en het tegenbeeldige jubileum, de tijd van het herstel van de aarde, haar lente, begint met tellen in 1926.

    Wanneer die tijd komt, zullen al de bovenstaande zegeningen niet terstond komen, maar zullen spoedig komen over diegenen die de volgende vijf of zes jaar van moeite overleven. Veronderstel dat negen uit elke tien mensen die nu op aarde leven zouden sterven door hongersnood, pestilentiën, gebruikelijke ziekten en geweld gedurende de volgende vijf jaren (zeker een te extreme schatting), dan zouden er nog steeds 160.000.000 personen de eerste menselijke begunstigden zijn van de belofte van Jezus “wie leeft en in Mij gelooft, zal nimmer sterven”. - Johannes 11:26

    Dit onderwerp, in de vorm van een lezing, is recentelijk behandeld door Rechter Rutherford voor vergaderingen in de meeste grote steden in de Verenigde Staten, Groot Brittanië, Continentaal Europa, Egypte & Palestina. De bezoekersaantallen waren fenomenaal en de interesse groot.

    Vanwege deze grote interesse, en in antwoord op herhaalde verzoeken om deze lezing in gedrukte vorm te hebben, heeft Rechter Rutherford het in uitgebreide vorm geschikt, met uitgebreide onderbouwing door zowel de Schrift als door huidige gebeurtenissen.

    Nu verkrijgbaar als een keurig gebonden, 128 pag. tellend boekje van 25c. per exemplaar, inclusief verzending.

    Internationale Bijbel Studenten Ver.

    Brooklyn, New York, U.S.A."

  • CU

    http://www.verhoevenmarc.be/WT-sjouwen.GIF

  • LeSage2

    We kunnen het wachttorengenootschap natuurlijk wel op de hak nemen - maar eigenlijk verdient het christelijk geloof, en zeker in haar ouderwetse versie, dezelfde benadering.

    Ga maar na.

    - de bijbel wordt gepresenteerd als het heilig, ontwijfelbaar Goddelijk Woord. Ondanks de vorderingen in de wetenschap heeft het instituut Kerk daar nog nooit in gerelativeerd.

    - het idee dat mensen in zijn algemeenheid onbekwaam zijn om goed te doen, en tot alle vorm van kwaad blijft onverkort als dogma gehandhaafd. Dit terwijl de ontwikkelingen in de psychologie toch hele andere dingen laten zien.

    - alleen christenen, wedergeborenen, zouden tot goed-doen in staat zijn. De praktijk wijst anders uit.

    - de Ultieme Rechtvaardigheid zou zijn: het doodmaken van een volmaakt onschuldig iemand, om daarmee alle schuldigen in één keer te ‘ontzondigen’. Er is geen enkele vorm van logica of wetgeving waarop die gedachte gebaseerd is.

    Voor mij is het wachttorengenootschap gewoon één van de vele vormen van christelijk geloof.

  • Anna Lieze

    `het is één pot nat`

  • M*j*r**

    LeSage2 Schreef:

    ——————————————————-

    > We kunnen het wachttorengenootschap natuurlijk wel

    > op de hak nemen - maar eigenlijk verdient het

    > christelijk geloof, en zeker in haar ouderwetse

    > versie, dezelfde benadering.

    Ben ik met je eens. En ook in de nieuwerwetse versie.

  • Eliyahu

    Bs'd

    Laten we eens kijken naar de profetische kwaliteiten van Jezus. In Matteus 4:17 claimt hij dat het koninkrijk der hemelen nabij is. Nu, bijna 2000 jaar later, is het koninkrijk er nog steeds niet.

    Deze claim van Jezus dat hij spoedig terug zal komen is dik gezaaid in het Nieuwe Testament. Kijk bijvoorbeeld in Openbaring 1:1-3, Idem 3:11, Idem 22:6, 10-12, 20. Overal hier wordt gesproken over een spoedige wederkomst, en de eerste christelijke gemeenten verwachtten de wederkomst in hun dagen, zoals we kunnen lezen in I Korinthen 7:29, Romeinen 13:11-12, en I Petrus 4:7. De reden dat de eerste christelijke gemeenten de wederkomst in hun dagen verwachtten is gebaseerd op hele heldere, niet mis te verstane uitspraken van Jezus. Kijk voor een indrukwekkende profetie in Marcus 13:24-30: “Maar in die dagen, na de verdrukking, zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar glans niet geven. En de sterren zullen van de hemel vallen en de machten der hemelen zullen wankelen. En dan zullen zij de zoon des mensen zien komen op de wolken, met grote macht en heerlijkheid. En dan zal hij zijn engelen uitzenden en zijn uitverkorenen verzamelen uit de vier windstreken, van het uiterste der aarde en het uiterste des hemels. … Voorwaar, ik zeg u, dit geslacht zal geenszins voorbijgaan, voordat dit alles geschiedt.” Zie ook Matt. 24:29-35 en Lukas 21:25-33

    Dit geslacht is al bijna 2000 jaar geleden voorbij gegaan, en niemand heeft hem terug zien komen op de wolken om zijn koninkrijk van vrede te vestigen en zijn uitverkoren christenen in te zamelen.

    In Matteus 16:27-28 zegt Jezus: “Want de zoon des mensen zal komen in de heerlijkheid des vaders, met zijn engelen, en dan zal hij een ieder vergelden naar zijn daden. Voorwaar, ik zeg u: Er zijn sommigen onder degenen, die hier staan, die de dood voorzeker niet zullen smaken, voordat zij de zoon des mensen hebben zien komen in zijn koninklijke waardigheid.” Zie ook Markus 9:1

    Heeft iemand hem zien komen in zijn koninklijke waardigheid? Is iedereen al vergolden naar zijn daden? Maar sommigen van hen zouden niet sterven voordat zij hem zouden hebben zien komen in zijn koninklijke waardigheid! Leven zij nog vandaag de dag? Zelfs Metuselem leefde niet zo lang!

    Hieruit moeten we concluderen dat Jezus het niet best deed als profeet. Wat zegt de heilige Thora, die de enige eeuwige God gaf aan het joodse volk, hier over?

    Deuteronomium 18:20-22: "Maar een profeet, die overmoedig genoeg is om in Mijn naam een woord te spreken, dat ik hem niet gebood te spreken, of die in de naam van andere goden spreekt, die profeet zal sterven. Wanneer gij nu bij uzelf mocht zeggen: Hoe onderkennen wij het woord dat J-H-W-H niet gesproken heeft? Als een profeet spreekt in de naam van J-H-W-H en zijn woord wordt niet vervuld en komt niet uit, dan is dit een woord, dat J-H-W-H niet gesproken heeft; in overmoed heeft de profeet het gesproken, gij zult voor hem niet vrezen."

    Hier gebiedt God het joodse volk om valse profeten, dat zijn profeten wiens profetieen niet uitkomen, terecht te stellen.

    Jezus is een perfect voorbeeld van een profeet wiens profetie niet uitkwam. Zie ook het voorgaande hoofdstuk voor de profetie betreffende de drie dagen en nachten die ook niet uit kwam.

    En wat betreft de wonderen waarvan wordt aangenomen dat hij ze verrichtte?

    Jezus zette zichzelf in de plaats van God (Johannes 10:30, 14:9), en hij verlangde dat hij vereerd moest worden gelijk God (Johannes 5:23), en hij werd aanbeden, zie Matteus 2:11, 8:2, 14:33, Mark 5:6, Joh. 9:38.

    De Nieuwe Vertaling en de Nieuwe Wereld Vertaling (van het Wachttoren genootschap) zeggen in deze laatste vijf verzen niet dat Jezus aanbeden werd, ze zeggen dat hij geeerd werd of dat hem hulde gebracht werd. Maar de Staten Vertaling zegt in deze laatste vijf verzen dat Jezus aanbeden werd, wat op zich een nauwkeurigere vertaling is. Het woord wat hier gebruikt wordt in de griekse grondtekst is proskuneo. Dit woord is ook gebruikt in Matt. 4:9-10 en Lukas 4:7-8. Hier probeerd de satan Jezus te verleiden om hem te aanbidden, en hier vertalen de Staten Vertaling, de Nieuwe Vertaling, en de Nieuwe Wereld Vertaling het woord proskuneo allemaal met aanbidden. Jezus zegt hier (geheel juist): “De Heere uw God zult gij aanbidden en hem alleen dienen.”

    Maar waarom dan, als Jezus aanbeden wordt, is het woord proskuneo plotseling “hulde brengen” in de Nieuwe Wereld Vertaling?

    De Nieuwe Vertaling gaat nog wat creatiever te werk; het woord proskuneo, in Matt. 4:9-10 en Lukas 4:7-8 vertaald met aanbidden, is in Matt. 2:11 “hulde bewijzen”, en in de andere verzen “nedervallen”.

    In principe is het niet belangrijk hoe je het wil vertalen, neervallen, hulde brengen, of aanbidden, want zelfs Jezus zegt dat je proskuneo alleen mag doen t.a.v. God, en in alle voornoemde verzen word dit gedaan t.a.v. Jezus.

    Dien ten gevolge; als hij de wonderen echt heeft uitgevoerd, dan is op hem de wet van God van toepassing die zegt: "Wanneer onder u een profeet optreedt of iemand, die dromen heeft, en hij u een teken of een wonder aankondigt, en het teken of het wonder komt, waarover hij u gesproken heeft met de woorden: laten wij andere goden achterna lopen, die gij niet gekend hebt, en laten wij hen dienen, dan zult gij naar de woorden van die profeet of dromer niet luisteren; want J-H-W-H uw God, stelt u op de proef om te weten, of gij J-H-W-H uw God, liefhebt met uw ganse hart en met uw ganse ziel. J-H-W-H uw God , zult gij volgen, Hem vrezen, Zijn geboden houden en naar Zijn stem luisteren: Hem zult gij dienen en aanhangen. Die profeet of dromer zal ter dood gebracht worden, omdat hij afval gepredikt heeft van J-H-W-H uw God, die u uit het land Egypte geleid en uit het diensthuis verlost heeft, om u af te trekken van de weg, die J-H-W-H uw God, u geboden heeft te gaan. Zo zult gij het kwaad uit uw midden wegdoen." Deuteronomium 13:1-5.

  • samuel

    Ach!